Als u sigaretten rookt, klik dan hier

Veel mensen kunnen niet stoppen met roken en worstelen met de gevolgen ervan. Als je één van hen bent, dan heb je geluk – in dit artikel zal worden onderzocht wat je kunt doen om te stoppen met roken en hoe je er voor kunt zorgen dat je gezonder leeft. Lees hier verder om te weten te komen hoe u schade aan uw lichaam kunt voorkomen door het roken van sigaretten.

Roken is een gewoonte die moeilijk te stoppen is. Maar als je het wel doet, krijg je er veel voor terug. In deze blog ga ik uitleggen wat de 10 nadelen van roken zijn en wat je eraan kan doen om ze op te lossen. Lees verder om meer te weten te komen over hoe je gezonder kunt leven door het stoppen met roken!

lichtste sigaretten 2022

Als u shisha rookt, klik hier voor om een shisha te kopen. 

Wij hebben de top 10 lichtste sigaretten voor u op een rijtje gezet.

1. Camel Blue

2. Chesterfield Blue

3. Davidoff Silver

4. Dunhill Silver

5. Gauloises Blondes Blue

6. Glamour Silver

7. JPS Silver

8. Karelia Blue 9 L&M Silver 10 Marlboro Lights

tabaks- en rookwarenwet

In Nederland is het sinds 1 juli 2014 verboden om tabak of rookwaren te verkopen aan personen onder de 18 jaar. Ook is het vanaf die datum verboden om tabak of rookwaren te produceren, invoeren of exporteren met een nicotine- of tar content van meer dan 0,5% nicotine. Dit alles is vastgelegd in de Tabaks- en Rookwarenwet.

iqos iluma nederland

Als u sigaretten rookt, klik dan hier: iqos iluma nederland

IQOS is een apparaat dat helpen kan bij het stoppen met roken. Het apparaat verwarmt tabak zonder te verbranden, waardoor er 95% minder schadelijke stoffen vrijkomen dan bij normale sigaretten. Er zijn verschillende soorten IQOS-apparaten, maar de ILUMA is speciaal ontwikkeld voor gebruikers in Nederland.

Leeftijdsgrens 18 jaar

De leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak was al 18 jaar. Vanaf 20 mei 2016 geldt deze leeftijdsgrens ook voor de verkoop van e-sigaretten en navulverpakkingen.

Soms is het lastig in te schatten hoe oud iemand is. Vraag daarom altijd om legitimatie als iemand duidelijk geen 18 jaar is. Online winkels moeten een systeem hebben om te controleren of een klant ouder is dan 18 jaar. De Voedsel- en Warenautoriteit kan controleren of uw systeem goed werkt. Zo niet, dan riskeert u een boete.

Nieuwe verpakking

Verpakkingen voor sigaretten, shag, cigarillo’s (kleine sigaren), pijptabak en waterpijptabak moeten er anders uitzien. Daar moet je als producent voor zorgen. Op de verpakking moet het volgende vermeld staan:

Een verplichte waarschuwing met een afschrikkende afbeelding, die 65% van de voor- en achterkant beslaat.

Displayverpakking in de winkel.

De overheid vindt het belangrijk dat consumenten een product met waarschuwingen zien. Het maakt hen bewust van gezondheidsrisico’s. Verkoopt u deze producten? Dan moet u het product op de volgende manier weergeven:

Tabaksproducten: met gezondheidswaarschuwingen en in de juiste leesrichting;

E-sigaretten: met gezondheidswaarschuwingen en in de juiste leesrichting;

Navulverpakkingen: gezondheidswaarschuwing op voorzijde en in de juiste leesrichting;

Kruidenrookproducten: met gezondheidswaarschuwingen en goede leesinstructies;

Sigaretten en shag: het eenvoudige en angstaanjagende beeld is volledig zichtbaar.

Je kunt deze producten ook onder de toonbank of in een afgesloten kast opbergen.

Misleidende teksten

Misleidende teksten als ‘biologisch’ of ‘light’ zijn verboden. ‘Biologisch’ lijkt gezonder dan ‘gewone’, maar alle tabaksproducten zijn schadelijk voor de gezondheid. Het verbod geldt voor de verpakkingen van de volgende producten:

  • tabaksproducten;
  • kruidenproducten voor roken;
  • e-sigaretten;
  • Navulverpakkingen.

Verbod op andere smaken dan tabak

Sigaretten en shagtabak worden geweerd uit andere smaakstoffen dan tabak, zoals vanille. Deze sigaretten en shag mogen vanaf 20 mei 2016 niet meer geproduceerd worden. Sinds 20 mei 2017 mag u deze producten niet meer verkopen.

Filters, papier, capsules en verpakkingen van tabaksproducten mogen geen geur- en smaakstoffen meer bevatten. Dit betekent dat er vanaf 20 mei 2016 geen ‘kliksigaretten’ meer geproduceerd mogen worden. Vanaf 20 mei 2017 kunt u geen producten meer verkopen.

Verbod op mentholsigaretten

Mentholsigaretten zijn vanaf 20 mei 2020 verboden. Bent u een producent? U kunt dan tot die datum blijven roken. Capsules met menthol vallen niet onder deze uitzondering. Daarna is productie verboden. Ben je een verkoper? Dan mag je mentholsigaretten blijven verkopen tot 20 mei 2020. Daarna is verkoop ook verboden.

Meldingsplicht producenten en importeurs

Bent u producent of importeur van tabaksproducten, kruidenrookproducten, e-sigaretten en navulverpakkingen? Dan bent u vanaf 20 mei 2016 verplicht informatie over uw producten te verstrekken aan de Europese Commissie en de overheid. Inclusief wat er in uw tabaksproducten zit. Dit zorgt voor meer transparantie en duidelijkheid over het product. Op www.tabakinfo.nl leest u welke gegevens u moet verstrekken en hoe.

De overheid kan een vergoeding in rekening brengen voor het verwerken van deze gegevens. Wanneer u dit bedrag moet betalen, staat straks in het Reglement Tabak en Rookwaren.

Let op! Bent u producent of importeur? Meld u dan tijdig aan bij het EU Common Entry System. Dit is nodig om toegang te krijgen tot het Europese systeem waarmee u aan de informatieplicht moet voldoen.

About the Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like these