Het belang van de juiste audiocodec voor VoIP

Het is moeilijk om de impact van de juiste audio codec op een VoIP-gesprek te onderschatten. Er hangt zoveel van af. Om te beginnen zal de hoeveelheid bandbreedte die je hebt bepalend zijn voor het soort audiocodec dat moet worden gebruikt. Het traditionele PSTN-telefoonsysteem gebruikt 8 kHz als bemonsteringsfrequentie voor spraak en vereist daarom helemaal niet veel bandbreedte. In feite is elke oude inbelverbinding voldoende. Aan de andere kant van het spectrum hebben we HD-spraakcodecs van hoge kwaliteit die zowel stroomopwaarts als stroomafwaarts 128K bps vereisen. In feite is er geen limiet aan hoe hoog een bandbreedte nodig is naarmate de kwaliteit van de audiocodec verbetert.

Het voordeel van extra bandbreedte voor VoIP is natuurlijk dat een betere audiocodec de geluidskwaliteit verbetert en dus ook de ultieme gebruikerservaring. Na een tijdje zul je je afvragen hoe je ooit hebt kunnen opschieten met het gebruik van de traditionele geluidskwaliteit van het PSTN-telefoonsysteem. Dit is vooral handig voor lange en moeizame communicatie waarbij meerdere mensen praten, zoals tijdens een telefonische vergadering.

Het probleem met veel audiocodecs is dat dit hele veld zwaar wordt belast met patenten. Alle echt goede codecs hebben een licentie nodig en worden daarom niet door veel SIP-providers ondersteund. Wat we nodig hebben is een open source codec die ook nog eens van extreem hoge kwaliteit en flexibel is.

Onlangs heeft een consortium van softwarebedrijven, waaronder Google en Microsoft, eindelijk een audiocodec ontwikkeld die bekend staat als Opus. Opus wordt geprezen als een doorbraak op het gebied van codecs, omdat het open source is en ook flexibel genoeg is om te voorzien in een breed scala aan behoeften, waaronder VoIP en zelfs muziek via internet. Met een beetje geluk wordt het de meest gebruikte codec in de branche – niet alleen voor VoIP, maar voor elke toepassing die geluid via internet moet verzenden. De flexibiliteit van de codec blijkt uit het feit dat hij kan beginnen bij slechts 6 kHz en kan oplopen tot maar liefst 48 kHz. Dat is vier kilohertz meer dan cd-kwaliteit van 44,1 kHz. Dit is meer dan voldoende om elk geluid dat mensen kunnen horen nauwkeurig weer te geven.

De combinatie van open source, flexibiliteit en kwaliteit moet innovatie in de hele VoIP-wereld bevorderen. Skype heeft al aangekondigd dat het zal overschakelen naar de Opus-codec en zijn eigen propriëtaire software zal opgeven die het al die tijd heeft gebruikt. Dit alles is goed nieuws voor de VoIP-industrie en een uitstekende stap voorwaarts voor internet in het algemeen.

About the Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like these