Hoe maak je een planten terrarium?

Als je een beetje de natuur in huis wilt halen, probeer dan een planten terrarium voor luchtplanten te maken. Het maken van een terrarium is eenvoudig en kan een leuk proces zijn voor zowel kinderen als plantenliefhebbers. Het is net zo eenvoudig als een glazen terrarium kopen en het vervolgens vullen met zand, stenen en andere decoraties. Luchtplanten zijn winterhard, dus ze hebben niet veel onderhoud nodig. Bouw je terrarium, versier het en laat het je huis opfleuren.

1

Selecteer maximaal 3 Tillandsia planten voor je terrarium. Luchtplanten, Tillandsia genaamd, groeien uit tot verschillende maten, dus het is de moeite waard om degene te kiezen die je wilt voordat je een terrariumcontainer kiest. Velen van hen worden 13 cm lang en 10 cm breed. Er zijn echter enkele variëteiten die wel 3 ft (0,91 m) lang worden en niet lang meegaan in een terrarium. Als je niet zeker weet hoeveel je er moet krijgen, begin dan met 1 en voeg er later meer toe als je er ruimte voor hebt.[1]

Enkele goede terrariumsoorten zijn loliacea, funkiana en stricta. Tillandsia stricta wordt iets groter dan de andere, dus het kan zijn dat je er niet meer dan één in één terrarium kunt plaatsen.

Tillandsia wordt soms verkocht als bosjes. Klompjes zijn meerdere planten die samen tot een bal groeien. Bosjes zijn meestal sterker dan individuele planten. Ze zullen waarschijnlijk blijven groeien met de juiste zorg, wat een probleem kan zijn als je weinig ruimte hebt.

Luchtplanten kunt u online bestellen. Ze houden goed stand tijdens verzending, maar als je je zorgen maakt over het krijgen van goede planten, kun je er misschien een paar vinden in een huis- en tuincentrum.

2

Kies een geventileerde glazen container om uw planten te huisvesten. Als je eenmaal een plantmaat hebt gekozen, zoek dan een kwaliteitscontainer die bij je past. Deze containers zijn er in verschillende maten en stijlen, dus houd in gedachten hoe je wilt dat het afgewerkte terrarium eruitziet. Ronde terraria zijn geweldig voor de meeste kleine luchtplanten, maar zorg ervoor dat de jouwe een open boven- of zijkant heeft. Druppelvormige en piramidevormige containers passen strikt in Tillandsia, maar zorg ervoor dat er een paneel aan de boven- of zijkant ontbreekt voor ventilatie.[2]

De grootte van de ventilatieopening kan variëren, afhankelijk van het terrarium dat u kiest.

Bedenk waar je het terrarium gaat neerzetten. Sommige containers zijn bedoeld om op een vlakke ondergrond te worden geplaatst in plaats van op te hangen. Zorg ervoor dat je er een krijgt met een touw of haak als je je terrarium wilt ophangen!

U kunt ook glazen schalen of Mason-potten hergebruiken voor uw terrarium. De meeste hebben een diameter van ongeveer 13 cm of meer. Zolang er voldoende lucht naar binnen kan, is uw luchtinstallatie veilig.

De containers, evenals de overige benodigdheden voor het terrarium, zijn online verkrijgbaar en bij de meeste huis- en tuincentra.

Kleinere terraria zijn gemakkelijker te onderhouden als je een beginner bent. Bovendien zijn ze meestal goedkoper.

3

Kies zand, kiezels of een andere ondergrond voor het terrarium. Kies iets lichtgewichts dat niet veel water vasthoudt. Als je op zoek bent naar een eenvoudige optie, koop dan wat grof aquarium- of zandbakzand. Aquariumgrind of gepolijste kiezelstenen kunnen uw terrarium wat kleur geven. Gebruik decoratief mos of gebroken, gerecycled glas om uw terrarium uniek te maken.

Luchtplanten hebben geen aarde nodig. Bodem neemt vocht op en kan ervoor zorgen dat de planten gaan rotten, dus je kunt dit beter vermijden.

Probeer verschillende bodems in lagen te leggen om uw terrarium meer stijl te geven. U kunt bijvoorbeeld wit zand, gekleurde kiezelstenen en gebroken glas mengen.

4

Koop schors, schelpen en andere voorwerpen als je het terrarium wilt decoreren. Deze decoraties zijn niet nodig, maar ze zijn handig om de ruimte in het terrarium op te vullen. Veel versieringen, zoals schors en stokken, zijn buiten te vinden, maar zorg ervoor dat ze droog en vrij van insecten zijn voordat u ze in het terrarium plaatst. Verspreid wat decoratief mos of aquariumschelpen voor kleur. Met zorgvuldige decoratie kun je je terrarium eruit laten zien als een klein stukje natuur.[4]

Houd bij het kiezen van decoraties rekening met de beschikbare ruimte in uw terrarium. Kies spaarzaam voor decoraties om overbevolking van de luchtplanten te voorkomen.

Om ervoor te zorgen dat je luchtplanten veilig zijn, koop je decoraties in plaats van ze buiten te zetten. Je zou bijvoorbeeld orchideeënschors bij een bouwmarkt kunnen krijgen.

About the Author

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may also like these